Ta reda på vilken sorts fotografering du vill ägna dig åt

När det kommer till fotografi och fotografering finns det väldigt många olika genrer. För att komma på vilken som intresserar just dig måste du prova dig fram och fundera på vad du tycker om och vad som passar dig.

Första steget blir att du ska tänka på vad du har för intressen och vad för sorts foton du föredrar.

Några olika sorters fotograferingsstilar som finns är till exempel följande:

Det vanligaste nu för tiden är nog naturfoto, vilket kan göras var som helst, när som helst så länge man är ute i naturen. Det kallas vanligen för landskapsfotografering och innebär att du tar foton på landskap i naturen. Fina gröna vidder, vinterlandskap eller skogsfoton, sådant som många oftast vill bevara som ett foto från ett ögonblick som kanske aldrig kommer tillbaka i och med naturens variation och oförutsägbarhet.

Ett annat alternativ är porträttfoton, vilket innebär att du tar foton på människor, framförallt deras ansikten. Detta är lite krångligare då du måste ha en viss förståelse för ljus för att få till bra bilder. Men sådant kan du lära dig med tiden medan du utvecklas som fotograf. Som porträttfotograf försöker man ofta fånga det fina och unika hos varje individ, ofta i olika sorters uttryck. Här räknas till exempel även bröllopsfotografer och modefotografer in.

Om du är intresserad av sport och rörelse kan du prova på att fota en sport i rörelse. Detta kan vara lite knepigare som nybörjare då man ibland måste mixtra en del med ljusinställningar och så vidare. Men det kan vara ett kul sätt att kombinera dina intressen med fotografering på när du väl får till det. Om man fotar en utomhussport kan det vara lite lättare än en inomhussport.

Är du intresserad av djur kan djurfotografering vara något för dig. Här kan du fota antingen vilda djur eller husdjur. Detta är dock ganska svårt då du inte alltid kan kontrollera ett djur och förutse hur det ska röra sig eller vad det ska göra. Men om du lär dig lite om det djur du vill fotografera kan du försöka förutspå vad de ska göra och då få till en bra bild. Det ligger mycket tålamod bakom att fota vilda djur så om du inte är särskilt tålmodig kanske det inte är något för dig.

Gillar du byggnader och fin arkitektur kan du ägna dig åt arkitekturfotografering. När det kommer till denna typ av fotografering blir fokuset att hitta nya, spännande vinklar och dramatiskt ljus. Fördelen med den här sortens fotografier är ju att du kan hitta arkitektur och byggnader var som helst så länge du är i närheten av någon sorts bebyggelse.

Sedan finns ju såklart en mängd andra olika sorters fotografering men detta är de allra vanligaste att ägna sig åt om man är hobbyfotograf. Om man väl kommer upp till de lite högre och mer avancerade nivåerna av fotografi börjar man oftast rikta in sig mer och mer på specifika delar av fotograferingens värld. Dessa alternativ är ganska öppna och stora områden.