Fotografera för sociala medier

Att fotografera för sociala medier är en konstform i sig. Det kräver viss kunskap om fotomediet, men kanske mer kunskap om hur till exempelvis Instagram fungerar och vad din målgrupp förväntar sig. Faktum är att du med rätt enkla medel kan bli en tillräckligt bra fotograf för att kunna ta bilder att lägga ut på internet. I alla fall om du framförallt visar dina bilder för släkt och vänner. Om du däremot vill löpa linan ut och försöka bli en influencer, då krävs lite mer.

Se över din utrustning

Dagens mobilkameror är i de flesta fall bra nog för att ta hyggligt proffsiga bilder. Men det kan ändå vara värt att investera i en ”riktig” kamera för att kunna ta ännu bättre bilder. Det är särskilt viktigt om du kommer jobba mycket i icke-optimala ljusförhållanden. Se också till att lära dig kameran ordentligt.

Om du inte har en tålmodig partner, eller en anställd fotoassistent, som kan ta bilder på dig hela tiden behöver du också något form av möjlighet att fota dig själv. Det kan handla om att investera i en selfiepinne av något slag, eller en kamera med fjärrutlösning. Om du har det senare kan du placera den på en plats och aktivera den med tidsinställning. Då får du möjlighet att flytta dig själv från en plats i rummet till en annan och fotografera dig själv.

Jobba med scenarioplanering

För att nå igenom i bruset behöver du jobba med det du fotograferar. Oavsett om det är en plats eller om det är dig själv. Om du kommer fotografera mycket hemma och vill satsa på en inredningsnisch är det därför klokt att satsa på att investera i designsoffor och andra snygga möbler. Variation är också viktigt, du vill att dina besökare ska känna igen sig, men inte för mycket. Skaffa därför gärna ett större antal prydnadskuddar som du kan varva med. På så sätt räcker det med att köpa en dyr soffa, det kommer ändå kännas som en helt ny inredning varje gång.

Om du framförallt fotograferar dig själv behöver du variera där också. Det handlar kanske framförallt om att variera dina kläder och ditt smink. Men även här går det att jobba mycket med platsen. Ett klassiskt trick för uppmärksamhet är att placera in något oväntat i en bild. Eller att jobba med kontraster. Det kan handla om att du tar nån ful gammal teddybjörn eller liknande och använder som rekvisita. Eller att du fotograferar dig själv i full festmundering och professionellt lagt smink i en industrilokal. Om du vill satsa fullt ut på en karriär som influencer kan du också räkna med att behöva resa en del. Du får helt enkelt anpassa din semesterplanering och budget utifrån vilka platser du tror kan ge flest likes.