Träna på att fotografera

Det är allmänt känt att om man vill bli bra på något krävs träning och engagemang. Detsamma gäller med fotografering. Ju mer du fotar, desto mer lär du dig om hur kameran fungerar. Du lär dig de olika inställningarna, vad de gör och hur de påverkar slutresultatet. Du lär dig hitta vinklar och metoder som du gillar. Du kommer så småningom hitta din egen fotografiska stil utefter vad du tycker är fint och hur du vill att dina foton ska se ut.

Ett tips när det kommer till att förbättra sina färdigheter är att alltid bära med dig din kamera, framförallt om du ska göra något som är sammankopplat med vad du vill fotografera. Sedan måste du ju inte nischa in dig på enbart en sorts fotografering utan du kan prova alla möjliga saker och fortsätta hålla det öppet så länge det känns kul och du uppskattar att fota. Men huvudsaken är att du alltid är redo om du alltid har din kamera med dig. Om du då ser något du kan tänkas vilja fota så har du redan verktyget med dig och kan då öva på att fotografera när som helst och var som helst.

För att få en bättre förståelse för din kamera bör du ta dig tiden att lära känna din kamera och de inställningar den har. Gå igenom allt du kan tänkas hitta och prova på allt du kan. Välj ett objekt och testa att fota det med alla olika inställningar du har så att du vet vad din kamera är kapabel till. Kanske kommer du till och med hitta något nytt som du inte visste att din kamera kunde göra och har då hittat ett nytt sätt att fotografera som i slutändan kanske blir ditt favoritsätt.

För att få en bättre förståelse för vad de olika inställningarna gör kan du kolla olika klipp på internet eller googla vad de olika symbolerna och förkortningarna betyder. Det är sådant som lägger grunden för hur långt du kan ta ditt fotograferande.

När eller om du blivit riktigt välbekant med din kamera och dess inställningar kan du börja fota med manuellt läge. Detta kan anses vara lite överkurs och behövs bara om man vill ha hundra procent kontroll över hur bilden blir. Det är ofta vid det steget som många tappar intresse för fotografi, just för att det är så krångligt och komplicerat. Men kom ihåg att du inte måste fota på den nivån för att få till fantastiskt fina foton.