Fantastiska festfoton med fin midsommardekoration

För många fotografer är festfotograferande bland det roligaste men också mest krävande som finns. Medan själva fotandet ofta är avslappnat och lite mer informellt än till exempel bröllopsfoton ställs det många krav då ljusförhållandena kan vara svåra eller det inte finns tillräckligt med plats att få in de optimala vinklarna. Dessutom innebär alla fester att folk rör på sig mycket och det gäller att vara snabb för att föreviga festens olika moment.

Om det är du själv som ska organisera årets midsommarfest och vill lyckas extra väl med bilderna, oavsett om det är du som är fotografen eller inte, är det smart att satsa på midsommar dekoration som gör både festen och fotona finare. Blågula girlanger och ballonger gör Sveriges populäraste högtid vacker och färggrann, små midsommarstänger gör matbordet extra dekorativt och ljusslingor skapar stämningsfulla bilder när det börjar mörkna.

Tips för att lyckas med festbilderna

Eftersom det är ett festtillfälle det handlar om brukar de allra bästa bilderna bli de som tas när modellerna inte är medvetna om det. Visst kan det vara kul med några gruppfoton och det är alltid viktigt att alla gäster får komma med. Just bilder med mor- och farföräldrar som sitter med sina barnbarn är både fina och minnesvärda motiv, och det är även kul att ha lite festbilder där alla skålar eller när hallontårtan kommer in. Ta också gärna en hel del bilder på dekorationerna och fina detaljer, som de små bordsflaggorna eller vackra blomsterarrangemang.

De mest minnesvärda och lyckade bilderna är dock de spontana och omedvetna. Blanda därför gärna mellan olika objektiv där du kan variera mellan vidd för att få med så mycket som möjligt och teleobjektiv för paparazzibilder när folk sitter i samspråk, skrattar och sjunger. Be föräldrar om tillstånd för att fota barnen när de leker och ta gärna en hel del närbilder på folks ansiktsuttryck. Det är möjligt att de uppspärrade ögonen när tårtan kommer in inte är det vackraste fotot men samtidigt kan det bli det roligaste. Tänk dock på att vara respektfull – ingen vill se bilder på någon som blivit för berusad eller en gästs plötsliga gråtattack. Däremot kan det vara roligt att ta bilder när någon får en tårtbit i ansiktet – så länge det är gjort med humor. Glöm inte heller omgivningarna när du ska fotografera en midsommarfest. Det kan bli fantastiskt roligt om du får med grannen som spanar in festen från trädgården bredvid eller katten som blänger fördömande från köksfönstret.