Odla vackra blommor att fota

Drömmer du om en karriär som berömd naturfotograf? Då vet du att det kan vara svårt att hitta motiv för dina konstverk. Kanske är du ute efter en speciell färgkombination hos blommorna, eller så vill du gärna fota en sällsynt sort. Vad passar då inte bättre än att själv odla fram dina motiv. På så sätt kan du enkelt själv komponera dina bilder. Här berättar vi vad du behöver tänka på för att lyckas med blomstersådden.

Börja i tid

För att du ska ha en prunkande blomsteräng att fota i sommar gäller det att börja med odlingen i tid. Faktum är att många blommor bör sås så tidigt som i mars eller april. Då behöver du först driva upp dem inomhus. Det är först när det blivit varmare som du kan sätta ut dem i rabatten. För många är dock plats ett problem när de sätter igång med odlingen. Man får helt enkelt inte rum med tiotals krukor i fönstren. Som tur är finns det en enkel lösning på problemet. Med ett smart pluggbrätte får du plats med många sådder på liten yta. Ett pluggbrätte är en platta med så kallade celler. Det är dessa celler du fyller på med jord och sedan sätter dina frön i. Eftersom cellerna i pluggbrättet är så pass små kan du enkelt få plats med mängder av plantor på liten yta. Pluggbrättet gör det också enkelt att plantera dina sådder sedan eftersom de blir prydliga små plantor. Det kan vara bra att komplettera dina brätten med en huv i genomskinlig plast som skapar en växthusmiljö till sådden. Pluggbrätten finns i mängder av storlekar så att du enkelt kan välja en variant som passar dina behov.

Välj blommor

Innan du kan så dina fotoobjekt måste du välja vilka växter du ska satsa på. En blomma som finns i mängder av varianter och som är otroligt vacker är Dahlia, en växt som dessutom blivit otroligt populär de senaste åren. Dahlia sätts ofta från knölar, men de går även att fröså. När du frösår dem bildar de knölar under sommaren. Dessa kan sedan grävas upp och sparas till nästa säsong. En annan vacker blomma som är lätt att odla är rosenskära. Den finns i mängder av färger och blommar hela säsongen. När du väljer blommor kan det förresten vara bra att tänka på vilken tid de går i blom. Det är nämligen inte så kul att behöva vänta hela sommaren på blommor som blommar först i augusti. Välj därför några växter som blommar tidigt, några som blommar i juli och några som blommar på sensommaren. Då har du vacker blomsterprakt att fota hela säsongen. Det går att lyckas odla nästan vilken blomma som helst, bara man läser på om sorten så man vet vilka växtförhållanden den vill ha.